Hakkında

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Fakültesi bölümlerinden biri olan Turizm Rehberliği Bölümünün amacı, bilimsel ve kaliteli bir eğitim-öğretim sağlamak suretiyle öğrencilerin profesyonel turist rehberliği yapacak donanımla yetişmelerini sağlamaktır. Bununla birlikte turizm sektörü için nitelikli yönetici adayları yetiştirilmesi ve öğrencilerin özel olarak bölgesel düzeyde rehberlik hizmetlerini sağlayabilmesi de amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, iyi derecede yabancı dil bilen, Türkiye’yi tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan, etkili iletişim becerilerine sahip, analitik düşünebilen, sorun çözebilen, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli turist rehberleri ve yönetici adaylarının alana kazandırılması için çalışılmaktadır.
 
Turizm sektöründe rehberlik yapabilmek için alanında gerekli olan tüm akademik ve güncel bilgilere hakim, sosyal ve kültürel yönden kendini geliştirme, bilimsel metotlarla işgörme ve sorun çözme becerisine sahip, bu bilgi ve becerisini evrensel düzeydeki ilke ve uygulamalarla birleştirip içinde yaşadığı topluma ve ülkesine fayda sağlayacak düzeyde kullanabilen öğrenciler/mezunlar yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
 
Bölümümüz 2019 yılında öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Bölümümüzde açıldığı günden itibaren öğrenci ve personel memnuniyeti odaklı, yenilikçi, topluma faydalı, turist rehberliği mesleğinin ve çağdaş üniversite eğitimi niteliklerinin gereksinimlerine uygun şekilde eğitim-öğretim faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında 40 öğrencilik kontenjanımızın tamamı dolmuştur. 2019 yılında 48.784, 2020 yılında 44.300, 2021 yılında 47.869, 2022 yılında 49.902 başarı sırası ile öğrenci kabul eden ve 2022 yılında taban puanı 330,62113 şeklinde oluşan bölümümüz genel başarı düzeyini arttırmaya ve her yıl eğitim öğretim faaliyetlerini geliştirmeye devam etmektedir. 2020 yılı itibarıyla YÖK ve YÖKAK vizyonları ile Üniversitemiz vizyon-misyonuna uygun olarak alanımızın akreditasyon koşullarına uygun olarak öğretim planlarını ve süreçlerini geliştirmiştir. 784 saat İngilizce ve 336 saat ek yabancı dil dersleri ile rehberlik mesleğini ve güncel ulusal akreditasyon koşullarına uygun bir öğretim planı sürdürülmektedir. Benzer şekilde öğretim planı ile TUREB sertifika eğitimleri ile verilen tüm dersler verilmektedir. 7+1 sistemi ile 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren 4. sınıfına geçen öğrencilerimiz İşyerinde Mesleki Eğitim uygulamasına başlayabilmektedir. Her yıl dönem içinde gerçekleştirilen ve sitede kanıtları sunulmuş sosyal-kültürel etkinlikleri, gezileri, konferansları ile, öğrencinin katılımcı şekilde katkı sağlayabildiği öğretim süreçleri ile turist rehberliği mesleğine, turizm sektörüne ve ülkemiz ekonomisine bilinçli, yetkin ve donanımlı gençlerin istihdamı amaçlanmaktadır. Bolu'da Gölköy kampüsündeki Turizm Fakültesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren bölüm öğrencilerin akademik, bilişsel ve mesleki becerini geliştirerek nitelikli ve rekabetçi turist rehberleri yetiştirmek vizyonuyla çalışmalarını başarıyla gerçekleştirmektedir.